Veel eenpitters bij elkaar maken een prima vuurtje

Door David Mulder

Ik probeer zorgvuldig het woord ‘crisis’ te vermijden tijdens het voorstelrondje. We gaan tenslotte in mogelijkheden denken, tijdens deze pilot van de training Sum of Parts georganiseerd door Eyeopenerworks, ValueFirst en Flaks . Twaalf zzp’ers hebben zich aangemeld voor een steuntje in de rug bij het op- of doorstarten van hun business. Handig laveer ik tijdens mijn praatje over mijn onderneming om het c-woord heen, losjes in de heupen. Houd ik mezelf voor de gek? Ben ik heel hard aan het ontkennen dat er een roze olifant in de kamer staat? Of is het juist zaak om tijdens deze samenkomst van de nadruk op het positieve te leggen? Hoe vaker je ‘crisis’ zegt, hoe prominenter hij aanwezig is. Anderzijds, misschien is het zoals met personages in de boeken en toneelstukken die ik schrijf: juist datgene wat ze niet zeggen komt het krachtigst over. Hoe dan ook, de deelnemers zijn hier met een gezamenlijk doel: iets bereiken met hun onderneming, ongeacht de economische conjunctuur.

Dat alleen al zorgt voor een sfeer die tot actie uitnodigt. We hebben allemaal besloten om een stap te nemen met ons bedrijf. En een stap, het woord zegt het, is beweging. Die beweging is voelbaar tijdens de bijeenkomst en zwengelt nog meer beweging aan. Elk van de deelnemers heeft een verlangen. Bij de één is het: meer klanten krijgen. De ander wil graag duidelijkheid creëren over zijn/haar prioriteiten.

Er zijn soms acties die ik voor mijn onderneming moet maken. Maar als me niet direct een idee te binnen schiet over hoe ik dat aanpak, verleg ik mijn aandacht snel naar een ander klusje. Omdat ik zzp’er ben (zelfstandige zonder personeel, maar in mijn geval ook: zonder collega’s) is er niemand die me terugfluit en me ertoe aanzet om bij mijn oorspronkelijke klus te blijven.

Het is zoals een deelnemer zei: als je niet oppast, voer je als zzp’er al je werkzaamheden in je eentje uit. Dat kan soms eenzaam voelen. Ik herken dat. Als schrijver ben ik al mijn hele werkende leven op mezelf aangewezen. Het contrast wordt deze ochtend erg duidelijk. Korte gesprekjes met medecursisten zorgen ervoor dat ik concrete plannen krijg over het bekend maken van mijn website voor manuscriptbegeleiding.

Plekken als Seat2Meet, waar ook Sum of Parts plaatsvindt, zijn goud waard voor de eenpitters in deze wereld. Ieder zijn eigen vlammetje, maar als je bij elkaar gaat zitten, dan kun je het nog behaaglijk warm krijgen…

David Mulder – Schrijver en schrijfbegeleider. Ik coach beginnende schrijvers bij het schrijven van hun roman (www.skryber.nl). Daarnaast werk ik als sneldichter op congressen en festivals, en heb ik een aantal romans gepubliceerd (www.davidmulder.info)

There are no comments so far

Leave a Comment

Maak je geen zorgen. We gebruiken je email nooit voor spam.

Don't worry. We never use your email for spam.

Close